vegetarische levensstijl
Vegetarische lifestyle

Alles wat je moet weten over een vegetarische lifestyle

Steeds meer mensen hebben een vegetarische lifestyle. Mensen zijn steeds meer bezig met zichzelf te verbeteren. Kiezen voor een gezonde levensstijl past daar zeker bij. Bij een gezonde levensstijl hoort natuurlijk ook een goed eetpatroon of gewoonte. Een vegetarische levensstijl is een gezonde levensstijl! De keuze voor een vegetarische levensstijl wordt steeds vaker vanuit een gezondheidsstandpunt genomen, en minder vaak uit de ´liefde voor dieren’.

  • Waarom is een vegetarische lifestyle zo populair
  • Wat zijn de voordelen van een vegetarische lifestyle?
  • Past vis in een vegetarisch dieet?

In dit artikel geven we onze visie op deze vragen.

vegetarisch eten

Wanneer ben je een vegetariër?

Ben jij een vegetariër? Een vegetariër eet geen dierlijke producten afkomstig van gedode dieren. Dit is vlees en vis. Maar ook producten waarin vlees of vis is verwerkt, zoals bijvoorbeeld gelatine, dierlijke vetten, sommige bouillons of omega 3 vetzuren.

Sommige mensen zijn vegetariërs omdat ze vinden dat geen dieren hoeven te sterven voor voedselvoorziening. Anderen vinden de leefomstandigheden van dieren voor de voedselproductie niet goed. Er zijn ook mensen die een vegetarische lifestyle leiden omdat de vleesindustrie erg vervuilend is voor ons klimaat.

Veel vegetariërs eten geen vlees, maar wel af en toe vis. Officieel ben je dan een pescatariër of semi-vegetariër. Hier wordt in de volksmond niet altijd onderscheid in gemaakt. Er zijn ook flexitariërs. Dit zijn mensen die minder vlees eten.

Er is een officiële Vegetariërs Bond die al 125 jaar actief is. Zij hebben alle regels en namen op een rijtje gezet, maar geven zelf ook aan dat je je mag noemen waar jij je goed bij voelt. Het ligt aan jezelf hoe streng jij wilt zijn op de regeltjes.

Waarom wil jij vegetariër worden?

vegetariërs

Een vegetarische lifestyle is meer dan je gezondheid

Naast je eigen gezondheid zijn er meerdere redenen waarom een persoon kiest voor een vegetarische voedingswijze. Het milieu en welzijn van mens en dier bijvoorbeeld.

Naast dat het slachten van dieren een negatief effect heeft op het dierenrijk, lijdt ook het milieu hieronder. Het verzorgen van deze dieren brengt een grote schade aan het milieu. De veeteelt stoot maar liefst 14,5% van het totaal aantal broeikasgassen in de wereld uit. Dit is veeteelt voor de productie van vlees, maar ook veeteelt voor de productie van producten als kaas, boter en eieren. Dit is meer dan de schade die het wereldwijde autogebruik veroorzaakt aan het milieu (13%).

Veel dieren in de veeteelt hebben een erbarmelijk bestaan. Wil jij deze industrie steunen met jouw consumptie? Veel vegetariërs niet. Bovendien is veel vlees van slechte kwaliteit, omdat er vooral wordt gekeken naar winst. De kwaliteit van het vlees, hormonen en ziektes zijn erg ongezond voor de mens.

Ook het leven in de oceanen leiden onder ons eetpatroon. Er wordt jaarlijks iets meer dan 100 miljoen kilo vis gegeten. Door deze gigantische vraag naar vis zijn veel gebieden in de wereld overbevist. Dit betekent dat er in deze gebieden zoveel vis gevangen wordt dat vissoorten niet genoeg tijd hebben om zich voort te planten. Hierdoor kunnen hele vissoorten verdwijnen en kan het ecosysteem instorten.

De voordelen van een vegetarische lifestyle

Er gaat een gerucht rond dat vegetarisch eten minder gezond zou zijn dan een maaltijd met vlees. Dit is echter niet waar. Het is wetenschappelijk bewezen dat je met een vegetarisch dieet voldoende voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt die een mens nodig heeft. Ook is een vegetarisch dieet veilig voor kinderen en zwangere vrouwen. Er zijn nog veel meer fabels over een vegetarische lifestyle.

Een feit is dat de mens niet zoveel vlees nodig heeft om de dagelijkse benodigde hoeveelheid voedingsstoffen uit vlees en vis binnen te krijgen. Enkele dunne plakjes veel is voldoende. Maar de voedingsstoffen uit vlees kunnen ook prima uit andere producten worden gehaald, zoals bonen, noten en andere peulvruchten. Vlees is dus helemaal niet nodig.

Nog een voordeel van vegetarisch eten is dat het de kans op ziektes verkleint. Plantaardig eten bevat veel minder cholesterol en verzadigde vetten, deze vergroten de kans op hart- en vaatziektes.

Daarnaast kost het productieproces van een vegetarisch dieet veel minder grondstoffen. Om 1 kilo rundvlees te kunnen produceren heb je op z´n minst 25 kilo diervoer nodig! Dit betekent dat je met de grondstoffen om 1 persoon een dag vlees te laten eten, ongeveer 20 vegetariërs kan voeden! Een goede oplossing dus voor een voedselindustrie die minder belastend is voor het milieu en om voedsel eerlijker te verdelen over de wereld.

blije koeien

Vegetarische levensstijl: een avontuur

Naast het feit dat het gezond en goed voor het milieu is om vegetarisch te eten, is het ook een mogelijkheid om een nieuwe keuken te kunnen ontdekken. Je leert anders naar producten kijken en vindt nieuwe manieren om ze te bereiden. Het is een kleurrijk avontuur met vele voordelen en zeker het proberen waard.

Heb je moeite met de keuze of denk je niet dat je in een keer kan stoppen met vlees eten? Doe het dan in kleine stapjes. Kies voor 2 dagen in de week zonder vlees of vis en bouw het dan langzaam af. Ga opzoek naar leuke recepten of ga samen met vrienden koken. Er zijn genoeg blogs over vegetarisch koken waar je veel inspiratie uit kunt halen. Jij bepaalt de regels!