Vegan recept
Vegan recepten

De beste vegan recepten

Je wilt al veganist wel lekker eten. Wat zijn lekkere vegan recepten? Je bent misschien even zoekende zijn naar de juiste vegan recepten die bij jou passen. Makkelijke vegan recepten, goedkope vegan recepten of juist lekkere vegan recepten. Ik geef je mijn favoriete vegan recepten om zelf thuis eens te proberen.

Het doel van elke maaltijd is om zoveel mogelijk kleuren erin te verwerken. Zorg ervoor dat je groentes combineert en varieert, zo streef je naar een gebalanceerd dieet en ziet je bord er elke avond leuk uit!

Of je nu pas in de plantaardige wereld zit, al jarenlang veganistisch bent of gewoon een keer een plantaardig recept wilt uitproberen. In dit artikel vind je verschillende recepten op alle niveaus. Probeer ze uit en laat je inspireren!

Vegan avocado recept

Gevulde oven courgettes met avocado saus.

Ingrediënten:

• 2 courgettes

• 1 aubergines

• 1 ui

• 400 gr tomatenblokjes

• 120 gr bospenen

• 1 el Italiaanse kruiden

• 1 knoflookteentje

• 40 gr Parmezaanse kaas

Avocado saus:

• 1 grote avocado

• Sap van 1 citroen

• Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Oven op 180°. Fruit in een hete koekenpan met olie de versnipperde ui en geperste knoflook. Roerbak ze in de pan tot de ui licht glazig wordt. Snijd de aubergine in blokjes samen met de bospenen. Bak deze gedurende 2 min mee in de pan. Voeg de tomaten blokjes toe en kruid het groentemengsel met de Italiaanse kruiden. Breng met peper en zout op smaak. Laat de groentes voor 2 minuten op een laag vuurtje sudderen.

Was de courgette, snijd deze door de helft en schraap de zaadlijsten eruit met een lepel. Ze moeten als het waren bootjes worden waar we het groentemengsel in kunnen doen. Vul de courgettes met het groentemengsel en bestrooi royaal met Parmezaanse kaas. Bak ze voor ongeveer 20 minuten in het midden van de oven.

Voor de avocado saus prak je 1 grote avocado tot een half glad mengsel. Voeg het sap van 1 citroen toe en blijf prakken tot het mengsel glad wordt. Voeg zout en peper op smaak toe en serveer de avocado saus naast de gevulde courgettes.

zoete aardappel recept

Snelle zoete aardappel schotel met falafel

Ingrediënten:

• 500 gr zoete aardappels

• 300 gr broccoli

• 200 gr falafel

• 1 ui

• 4 el olijfolie

• 1 knoflookteentje

• Een halve komkommer

• 1 tl gedroogde tijm

• 1 tl gedroogde basilicum

• Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Over op 200°. Schil de zoute aardappel en snijd deze met de broccoli in gelijke stukken. Schil de ui en snijd deze in halve ringen. Verdeel de groentes met ui over een bakplaat met bakpapier. Meng de olijfolie, gesneden knoflook en gedroogde kruiden in een kommetje en verdeel deze over de groentes op de bakplaat. Meng alles goed door elkaar zodat het oliemengsel alles heeft ingevet.

Bak de groentes in het midden van de oven gedurende 15 minuten. Voeg de falafel balletjes toe en bak dit nog eens 8 minuten samen. In de tussen tijd snijden we de halve komkommer in stukjes. Serveer deze naast de ovenschotel met een saus naar keuze.

Een echte clubsandwich

Ingrediënten:

• 6 sneetjes brood (wit of volkoren)

• 1 middelgrote avocado

• 1 grote tomaat

• 1 krop bergsla

• 2 punt paprika´s

• 2 el olie

• 1 tl gedroogde basilicum

• Citroensap naar smaak

Kruiden smeersel:

• 5 el vegan yoghurt

• Klein bosje verse bieslook

• Klein bosje verse peterselie

• 2 takjes dille

• 2 teentjes knoflook

• Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Snijd de avocado en tomaat in gelijke plakjes. Leg deze aan de kant, besprenkel de avocado met citroensap om smaak toe te voegen en kleuring tegen te gaan. Meng de eetlepels olie met de gedroogde basilicum en smeer de twee puntpaprika´s hiermee in. Verhit een gril pan en gril de paprika’s aan alle kanten. Draai ze regelmatig en gril ze voor een totaal van 5 minuten.

Snijd alle kruiden fijn en meng deze goed met de eetlepels vegan yoghurt. Pers of snijd de tenen knoflook fijn en goed ook deze toe aan het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.

Toast de sneetjes brood lichtjes voordat je begint met bouwen. Smeer op alle sneetjes het kruiden smeersel, leg onderop een blaadje sla met de plakjes tomaat. Plaats het tweede sneetje brood en verspreid daarover de gegrilde punt paprika´s met de plakjes avocado. Plaats het laatste sneetje bovenop en houd de sneetjes bij elkaar door middel van een cocktailprikker.

Eet smakelijk!

Toch weinig zin in het zoeken naar recepten? Kies dan een veganistische maaltijdbox >>>