Vegan lifestyle
Vegan lifestyle

Is een vegan lifestyle iets voor mij?

De vegan lifestyle voelt als een ware hype. Je hoort steeds vaker over vegan en veganisme, zowel op straat als op internet. Naast dat mensen kiezen voor deze levensstijl om dierenleed te voorkomen, zijn er steeds meer berichten die focussen op de gezondheid en positieve effecten van veganisme op het milieu. Deze golf van ‘nieuwe’ informatie heeft veel mensen aan het denken gezet.

  • Eet ik goed?
  • Kan ik beter in mijn vel zitten door een vegan dieet te volgen?
  • Is een vegan lifestyle gezonder voor mij?

In dit artikel worden deze vragen over het veganisme beantwoord.

vegan lifestyle

Wat is veganisme en een vegan lifestyle?

Veganisme is een levensstijl waarbij er geen enkele vorm van dierlijke producten worden gebruikt. Dit betekent geen vlees, vis, gevogelte maar ook geen zuivel, eieren, honing en gelatine. Er zijn ook veel vegans die helemaal geen dierlijke producten kopen, en dus ook geen wollen truien, leren producten of een bontjas. Dit houdt in dat ze ook geen producten willen gebruiken waar dierproeven mee zijn gedaan.

Veganisme gaat dus veel verder dat vegetarisme.

De belangrijkste reden is dat veganisten niet willen dat dieren worden gebruikt voor de productie van hun voedsel of spullen. De belangrijkste reden hiervoor is dat dieren veelal moeten lijden als onderdeel van de industrie.

Deze levensstijl is dus veel uitgebreider dan een vegan lifestyle. Er zijn genoeg producten die over het hoofd gezien kunnen worden. Denk hierbij aan honing, je leren schoenen of je bodylotion die blijkbaar op dieren is getest. Alle producten waarbij dieren uit hun natuurlijke omgeving gehaald moeten worden, vallen dus buiten deze levensstijl. Het hoeft hier niet per se te gaan om het vermijden van dierenleed, maar ook om het feit dat mensen makkelijk kunnen leven zonder dierlijke producten.

Veganisme is meer een levensstijl.

Bekende veganist

Voordelen van vegan lifestyle

Het volgen van een vegan lifestyle heeft meerdere voordelen. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook die van de medemens, het milieu, dieren en de natuur om je heen.

Veel mensen worden veganist vanuit de wens om niet meer bij te dragen aan het algemene dierenleed. Een veganist kan jaarlijks de opsluiting, mishandeling en slachting van tientallen dieren stoppen. Dit is een grote impact op het systeem, vooral als duizenden mensen dit dagelijks doen. Daarnaast is ook de hoeveelheid CO2 die de veeteeltindustrie uitstoot een groot probleem in de totale opwarming van de aarde. Door te kiezen voor een vegan dieet kunnen we deze uitstoot terugdringen.

Een plantaardig dieet is ook erg goed voor je eigen gezondheid. Met een gebalanceerd, plantaardig dieet krijg je dagelijks al je voedingsstoffen en vitamines binnen. Ook verminder je de kans op hart- en vaatziektes, kanker en diverse andere ziektes. Dit komt doordat er in plantaardig voedsel geen cholesterol en verzadigde vetten zitten.

Vegan kleding, cosmetica en entertainment

Dieren worden niet alleen gebruikt voor voedselproductie. Ook in kleding, cosmetica en entertainment is dierenleed. Denk bijvoorbeeld aan bont, leer, suède, dons, zijde, vilt, dierenproeven, dierentuinen en circussen.

Deze producten worden allemaal gemaakt met dieren. Goede plantaardige vervangers voor deze producten zijn hennep en katoen. Daarnaast zijn er ook allerlei experimenten waarmee leer wordt gemaakt van ananas- en appelschillen. Er zijn meerdere grote merken zoals Dr. Martins die een eigen vegan lijn aan producten lanceren.

Dierentuinen en circussen vallen natuurlijk ook buiten een vegan lifestyle. De dieren zijn uit hun natuurlijke leefomgeving gehaald om tentoongesteld te worden voor mensen. Ze worden gevangengehouden. Hier is er ook sprake van dierenleed en dat past niet binnen de gedachte van het veganisme.

Vegan keurmerken

In de EU zijn er verschillende wetten gemaakt tegen dierenleed in de cosmetica branche. Zo mogen producten die na 2012 op dieren zijn getest niet meer verkocht worden in de EU. Toch worden er nog veel dierlijke stoffen verwerkt in cosmetica. Hoe kunnen we deze onderscheiden van de vegan cosmetica? Keurmerken helpen je hierbij! Met het vegan keurmerk wordt er aangegeven dat het product 100% veganistisch is. Dit is inclusief de ingrediënten. Het Leaping Bunny keurmerk geeft aan dat het complete bedrijf geen van zijn producten test op dieren.

Stop dierenleed

Veganisme in andere landen

In Nederland en Europa hebben ze oog voor dierenleed in de voedselproductie, cosmetica en andere sectoren. Buiten Europa is dit niet altijd het geval. Let daarom altijd goed op de ingrediënten van producten die je in het buitenland koopt. Niet in elk land gelden dezelfde regels en je zult er versteld van staan voor hoeveel producten dierlijke stoffen gebruikt worden.

Het veganisme brengt vele voordelen. Het enige nadeel is dat er een periode is waar je je even moet aanpassen. Er zijn meer factoren in het dagelijks leven waar je op zal moeten letten. Dit is echter niet voor niets! Je hebt je eigen gezondheid, de medemens, de natuur en het milieu er heel erg mee!

Daarom is nu het juiste moment om je leven langzaam aan te passen naar een vegan lifestyle!