Is veganisme duurzaam?
We denken dat veganisme heel duurzaam is, maar klopt dit eigenlijk wel?
Het is vijf voor twaalf voor het klimaat. Klimaatverandering is gaande. We merken het allemaal. Het is daarom hoog tijd dat we de natuur wat vaker in ons achterhoofd hebben als we dagelijkse keuzes maken.
Naast de vele veranderingen in apparaten en producten die we dagelijks gebruiken, kunnen we op nog veel meer vlakken duurzame keuzes maken. Een van deze vlakken is jouw persoonlijke dieet. Niet veel mensen zijn zich ervan bewust, maar de producten die je koopt hebben al aardig wat impact gehad op de natuur voordat jij ze nuttigt. Er zijn verschillende motieven waarom mensen kiezen voor een veganistisch dieet. Duurzaamheid is daar ook een van. Maar wat is duurzaamheid nou eigenlijk en hoe duurzaam is het veganisme nou echt?
Wat is duurzaamheid?
Onder duurzaamheid wordt verstaan dat het systeem waarmee we de huidige generatie van alle gemakken voorzien, het welzijn van de toekomstige generatie niet mag beschadigen.
Het gaat hier om de economische, sociale en ecologische gesteldheid. Het gebruik van producten of grootschalige gewoontes kunnen een goed of slecht effect hebben op het welzijn van de huidige en toekomstige generaties. Dit kan dan als duurzaam worden beschouwd. Denk hierbij aan elektrische auto´s, niet meer op gas koken of producten kopen die weinig grondstoffen nodig hebben en weinig uitstoot produceren in het tot stand komen ervan.
Het effect van buitenlandse vleesvervangers
Als we kijken naar de hoeveelheid vleesvervangers die er in de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen, is het goed om kritisch te kijken naar hoe goed ze zijn voor het milieu. Als een bepaald plantaardig product helemaal vanuit China ingevlogen of verscheept moet worden, produceert die productie en het transport meer CO2 dan het lammetje in de wei bij jou om de hoek. Dan is veganisme dus niet zo duurzaam.
Niet alleen vleesvervangers hebben dit probleem. Er zijn een heel aantal groentes en vruchten die in bepaalde seizoenen wel in Nederland of buurlanden kunnen worden verbouwd en in andere seizoenen uit verre landen gehaald worden. Bijvoorbeeld avocado’s en tropische vruchten. Deze worden verscheept vanuit andere continenten, en vrachtschepen zijn enorm vervuilend.
Melk en vlees wordt vaak in Nederland of buurlanden geproduceerd. Het transport van melk en vlees is dus veel minder vervuilend. Het verschil tussen de twee is dat vlees- en zuivelproductie een constante grote impact op het milieu heeft. Bij plantaardige producten hangt het af van het gebied waar je woont en welke seizoenen vruchtbaarder zijn dan andere. De zwaardere impact is hier dus niet constant en ook niet zo groot.
Omdat de impact op het milieu bij plantaardige producten niet zo nauwkeurig gemeten kan worden, zijn veel mensen opzoek naar oplossingen hiervoor. Zo worden er aan meer dan 100 plantaardige producten een klimaatscore gekoppeld (A – goede keuze, E – niet zo goed voor het milieu). Op deze manier kunnen we dan bewuster een keuze maken over welke plantaardige producten het duurzaamst zijn voor jouw regio.
Het benutten van grond
Niet elke grondsoort is geschikt voor het verbouwen van planten. Dit komt omdat niet overal dezelfde grondstoffen aanwezig zijn. Als de stukken grond waar niks verbouwd kan worden niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld veeteelt, blijft de grond ongebruikt en brengt het niks op.
Melkproductie verminderen
Wat wel een groot voordeel is van een veganistisch dieet, is het verminderen van de melkproductie. Melk is een dierlijk product en wordt dus niet genuttigd in een vegan dieet. Dit is een groot voordeel voor het klimaat, omdat veeteelt totaal niet duurzaam is. Volgens Melk, Je Kan Zonder is er voor de productie van 1 liter melk meer dan 500 liter water nodig, onder meer voor de groei van het voedsel wat de koe eet. En dan hebben we het nog niet eens over de CO2-uitstoot in dat proces! Door geen melk te drinken zal de vraag en dus ook de productie op den duur verminderen. Dit heeft grote voordelen voor het milieu!
Het veganistische dieet is dus niet per se veel duurzamer dan een ander dieet. Het is in een duurzaam veganistisch dieet belangrijk dat je veel lokaal eet, en dus niet groente en fruit uit andere werelddelen consumeert. Dat is ook helemaal niet nodig, want Nederland en omliggende landen produceren veel landbouwproducten.
Dus geniet van je vegan dieet en werk aan een gezondere levensstijl, terwijl je verstandige keuzes maakt.
Tip: Neem een vegan maaltijdbox op proef en geniet elke dag van een gezonde, veganistische maaltijd. En installeer TreeClicks, de plugin die gratis bomen plant wanneer je aankopen doet bij meer dan 50.000 webwinkels. Van elektronicawinkels zoals Expert tot veganistische thuisbezorgservices.